11 Ekim 2010

Tamiya TB Evo V "Full Counter Steer" Part 4

Şimdi universal shaft ile fazla dönüş açısı üzerine birkaç şey paylaşmak istiyorum.

Universal şaftınız aşağıdaki resimdeki TL-01 tasarımı gibi dahi olsa 45° den fazla dönemiyor.

Free Image Hosting At site

Şöyle ki, iki farklı eksende 90 derece dönebilen bir mekanik tasarıma sahip. Şafta, tekerlek merkezinden diferansiyel merkezine doğru baktığınızda saat 12, 3, 6, 9 yönlerinde şaftınız 90 derece dönerken, saat çeyrek dilimlerinde şaftınız ancak 45 derece dönebiliyor. Şöyle düşünebilirsiniz, iki doksan derece açı arası orta nokta 45 derece. Bu da sizin şaftınızın ancak 45 derece maksimum açı alabileceğine delalet. Çünkü sadece merkezden tek mafsalınız var.

Free Image Hosting At site

Free Image Hosting At site

Spec-R tarafından üretilen C.V. swing shaftlar var, çift mafsallı. Bu şaftlarda çift mafsal olduğundan merkez burulma durumunda aslında 45°/2 şeklinde çalıştığından hem dönüş açısı fazla, hem de dönüşte vibrasyonu az bir kullanım sağlayacak. Ancak bu ürünün fiyatı 40+ USD + kargo bedeli civarı.

Free Image Hosting At site

Free Image Hosting At site

TRF tipi çelik universal shaftlarınız 40° maksimum dönüş açısı sınırlandırılmış şekilde geliyor. Bunu 45° ye çekmek, küçük bir işlem ile kolaylıkla mümkün.
Resimde belirttiğim yerden 0.5mm alından tornalatıp, iç kısmından da 45° çok çok az (0.3mm kadar) pah kırdırdığınızda şaftınız maksimum 47° de dönüş sağlayacaktır. Bu da sizlere 45 derece güvenli, vibrasyonsuz bir kullanım sağlıyor. Böylelikle 40° de sınırlanan dönüş açımı 45° ye çıkarmış olacağım.

Free Image Hosting At site

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder